• Kernwaarden
  ‘Niet de kernwaarden van de organisatie, maar de deugd, zeggen iets over ons gedrag.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • burgerparticipatie
  Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (2014) over burgerparticipatie: ‘Hoe kunnen burgers weer eigenaar worden van hun eigen problemen?’
 • reflecteren
  ‘Reflecteren is zo normaal als het rijden met een autogordel; want je kan ook zomaar aangereden worden.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • begrijpen
  ‘Doe niets wat je niet begrijpt!’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • groepsdenken
  ‘Groepsdenken wordt effectief verminderd door diversiteit in de groep.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • de top
  ‘Als de top het gewenste gedrag wil ‘voorleven, dan zal die top constant moeten reflecteren of zij de goede dingen doet en de dingen goed doet.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • frictie
  ‘Accepteer dat er altijd frictie is, die alle plannen doorkruist. ’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • ‘Westerse democratieën
  ‘Westerse democratieën kampen met een legitimiteitscrisis én een efficiëntiecrisis; dat wijst op storm!’ (uit: Tegen verkiezingen – David van Reybrouck)
 • sturen
  ‘Sturen op gedrag kan wél; lees hoofdstuk vier van Reflectie & governance.’
 • code
  Vrij naar de Commissie Halsema (2013): ‘Een code omarmen zal de crimineel in de organisatie echt niet ontmaskeren, maar het voorkomt wel een drift to failure.’
 • RRR
  ‘Richting, Ruimte, Ruggensteun’ geeft houvast voor de aansturing van een succesvolle organisatie.’
 • heldere kaders
  In 2002 schreef de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling al dat heldere kaders ‘bevrijdend’ kunnen zijn in organisaties en gemeenschappen. Zij waren hun tijd ver vooruit.

Droomfusie: inspiratieboek voor corporaties van Theo Stubbe

cover18 oktober 2012

BOEK ‘DROOMFUSIE’ MOET
CORPORATIES INSPIREREN

’95 % van de woningbouwcorporaties
verricht elke dag prachtig werk’


“De ideale fusie bestaat niet en een fusie is niet altijd een goede oplossing.”
Dat zegt fusiespecialist Theo Stubbé in zijn zojuist verschenen boek ‘Droomfusie’.
Hierin beschrijft de auteur een fictief fusieproces tussen twee woningbouwcorporaties
dat met succes wordt afgerond.

In ‘Droomfusie’ belicht Stubbé dit proces door de ogen van een bestuurder die na een jaar terugkijkt. Stubbé: ,,Ik heb dit boek geschreven omdat iedereen wel een mening heeft over fusies en maar weinig mensen er professioneel mee te maken hebben. Het is een fictief verhaal om het soepel te kunnen lezen, zodat het onderwerp laagdrempelig wordt. Aan de vooravond van een fusie zou iedereen moeten weten wat een goed fusieproces inhoudt. Alleen dan ontstaat een geslaagde fusiecorporatie. Stubbé concudeert dat transparantie en openheid de kenmerken van een goed fusieproces zijn."

 

Het boek verschijnt in een tijd waarin woningbouwcorporaties bijna dagelijks negatief in het nieuws zijn. Stubbé wil met zijn boek laten zien dat het niet alleen kommer en kwel is. ,,95% Van de woningbouwcorporaties verricht elke dag prachtig werk. Zonder hen is in ons land een adequate volkshuisvesting ondenkbaar. Misstanden moeten uiteraard aan de kaak worden gesteld, helaas overschaduwt dat het vele goede werk dat woningbouwcorporaties doen. Ik zie ‘Droomfusie’ daarom vooral als een boek dat de woningbouwcorporaties moet stimuleren nog hogere kwaliteit te leveren.’’

 

In ‘Droomfusie’ wordt de positie van de corporatie in de maatschappij beschreven en wat dat betekent voor de rol en de verantwoordelijkheid van commissarissen, huurders en medewerkers. Stubbé: ,,Door het verhaal heen zitten diverse managementtheorieën. In een apart hoofdstuk licht ik die vervolgens toe. Zo kan de vonk van inspiratie overslaan in een verdieping bij het management.’’

 

Over ‘Droomfusie’

Het boek is in eigen beheer uitgegeven door Theo Stubbé, mede dankzij Hoffman Krul & Partners uit Nijehaske en SallandWonen uit Raalte. Deze beide sponsoren maken het mogelijk dat alle corporaties een presentexemplaar ontvangen. Het boek is te bestellen via mijnbestseller.nl en via de reguliere (internet) boekhandel. 92 blz, € 15,40, ISBN 9789461934383.

In november verschijnt het ook als e-book.


 


Afdrukken