• Kernwaarden
  ‘Niet de kernwaarden van de organisatie, maar de deugd, zeggen iets over ons gedrag.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • burgerparticipatie
  Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (2014) over burgerparticipatie: ‘Hoe kunnen burgers weer eigenaar worden van hun eigen problemen?’
 • reflecteren
  ‘Reflecteren is zo normaal als het rijden met een autogordel; want je kan ook zomaar aangereden worden.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • begrijpen
  ‘Doe niets wat je niet begrijpt!’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • groepsdenken
  ‘Groepsdenken wordt effectief verminderd door diversiteit in de groep.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • de top
  ‘Als de top het gewenste gedrag wil ‘voorleven, dan zal die top constant moeten reflecteren of zij de goede dingen doet en de dingen goed doet.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • frictie
  ‘Accepteer dat er altijd frictie is, die alle plannen doorkruist. ’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • ‘Westerse democratieën
  ‘Westerse democratieën kampen met een legitimiteitscrisis én een efficiëntiecrisis; dat wijst op storm!’ (uit: Tegen verkiezingen – David van Reybrouck)
 • sturen
  ‘Sturen op gedrag kan wél; lees hoofdstuk vier van Reflectie & governance.’
 • code
  Vrij naar de Commissie Halsema (2013): ‘Een code omarmen zal de crimineel in de organisatie echt niet ontmaskeren, maar het voorkomt wel een drift to failure.’
 • RRR
  ‘Richting, Ruimte, Ruggensteun’ geeft houvast voor de aansturing van een succesvolle organisatie.’
 • heldere kaders
  In 2002 schreef de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling al dat heldere kaders ‘bevrijdend’ kunnen zijn in organisaties en gemeenschappen. Zij waren hun tijd ver vooruit.

Trendanalyse rapporten over Governance

2 juni 2014

 

Op 4 juni 2014 beginnen de openbare verhoren van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties. Ik voorspel een golfvloed van maatschappelijk verontwaardiging en veel ontluisterende TV momenten.

Het gaat in deze niet alleen over de affaires en niet alleen over de volkshuisvesting. Het gaat over de maatschappelijke verontwaardiging van veel te hoge salarissen bij semipublieke organisaties, het gaat over fusies die leiden tot moloch grote onderwijs organisaties, het gaat over giga bonussen van banken, het gaat over pyjama dagen bij zorghuizen en boosheid over onredelijke bezuinigingen op intramurale bezetting van hulpbehoevende ouderen etc.

Uit de voorgaande Parlementaire Enquêtes is helaas geen enkele lering getrokken, zodat ik voorspel dat het eindrapport van deze commissie ook geen verbeteringen oplevert. Echter, er zijn lichtpuntjes in de vele publicaties van de laatste tijd over Governance in het algemeen en bij Maatschappelijke Ondernemingen  in het bijzonder.

Via deze link komt u bij een memo van 3 pagina's die een trendanalyse beschrijft van 5 publicaties vanaf sept. 2013 tot en met mei 2014. In deze memo kunt u zowel doorklikken naar de originele rapporten, als naar de samenvattingen die ik heb gemaakt. Zo kunt u scrollen naar afzonderlijke interesses, dan wel het geheel van de 5 rapporten tot u nemen.

 

 

Afdrukken