• Kernwaarden
  ‘Niet de kernwaarden van de organisatie, maar de deugd, zeggen iets over ons gedrag.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • burgerparticipatie
  Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (2014) over burgerparticipatie: ‘Hoe kunnen burgers weer eigenaar worden van hun eigen problemen?’
 • reflecteren
  ‘Reflecteren is zo normaal als het rijden met een autogordel; want je kan ook zomaar aangereden worden.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • begrijpen
  ‘Doe niets wat je niet begrijpt!’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • groepsdenken
  ‘Groepsdenken wordt effectief verminderd door diversiteit in de groep.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • de top
  ‘Als de top het gewenste gedrag wil ‘voorleven, dan zal die top constant moeten reflecteren of zij de goede dingen doet en de dingen goed doet.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • frictie
  ‘Accepteer dat er altijd frictie is, die alle plannen doorkruist. ’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • ‘Westerse democratieën
  ‘Westerse democratieën kampen met een legitimiteitscrisis én een efficiëntiecrisis; dat wijst op storm!’ (uit: Tegen verkiezingen – David van Reybrouck)
 • sturen
  ‘Sturen op gedrag kan wél; lees hoofdstuk vier van Reflectie & governance.’
 • code
  Vrij naar de Commissie Halsema (2013): ‘Een code omarmen zal de crimineel in de organisatie echt niet ontmaskeren, maar het voorkomt wel een drift to failure.’
 • RRR
  ‘Richting, Ruimte, Ruggensteun’ geeft houvast voor de aansturing van een succesvolle organisatie.’
 • heldere kaders
  In 2002 schreef de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling al dat heldere kaders ‘bevrijdend’ kunnen zijn in organisaties en gemeenschappen. Zij waren hun tijd ver vooruit.

De moed tot waarheidspreken

14 januari 2016

Het FD besteedt vaak artikelen aan govenance en het is op 14 januari niet de eerste keer dat de zogenaamde 'soft skills' van toezichthouders beschreven worden. Het atikel is uit mijn hart gegrepen want het onderbouwt mijn mening dat het gedrag aan de top van de organisatie bepalend is voor de bedrijfscultuur en daarmee ook voor aspecten zoals  kwaliteit, soberheid en integriteit. Het lijkt eenvoudig, maar het levert ook dilemma's op. Een dilemma uit 'Reflectie & Governance' (p.73): 'Een baas vraagt zijn secretaresse een kopietje te maken van zijn paspoort. Die heeft hij nodig voor een vakantieboeking. Een kopie kost misschien 10 cent. Mag dit? Een medewerker maakt een dag later 20 kopietjes van de notulen van het bestuur van de voetbalvereniging. Mag dat? Weer een andere medewerker kopieert de partituur van het nieuwste muziekstuk van de harmonie. Het zijn maar 120 kopietjes.... Waarom vinden wij dat ene kopietje van de baas geen probleem en die 120 kopietjes voor de harmonie wel? Waar ligt de grens?

In het FD schrijft Frans Cremers over oraties van enkele hoogleraren, waaronder die van Prof. dr. E. van de Loo van TIAS die schrijft over goede leiders met nederig gedrag en moed om de waarheid te bepreken (in het oude Grieks: Parrhêsia). Van de Loo beschouwt deze kenmerken als een wapen tegen narcisme, zelfoverschatting en groepsgedrag. Bij de publicaties op deze website kunt u de oratie vinden als ook een samenvatting van mijn hand.

 

Afdrukken