• Kernwaarden
  ‘Niet de kernwaarden van de organisatie, maar de deugd, zeggen iets over ons gedrag.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • burgerparticipatie
  Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (2014) over burgerparticipatie: ‘Hoe kunnen burgers weer eigenaar worden van hun eigen problemen?’
 • reflecteren
  ‘Reflecteren is zo normaal als het rijden met een autogordel; want je kan ook zomaar aangereden worden.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • begrijpen
  ‘Doe niets wat je niet begrijpt!’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • groepsdenken
  ‘Groepsdenken wordt effectief verminderd door diversiteit in de groep.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • de top
  ‘Als de top het gewenste gedrag wil ‘voorleven, dan zal die top constant moeten reflecteren of zij de goede dingen doet en de dingen goed doet.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • frictie
  ‘Accepteer dat er altijd frictie is, die alle plannen doorkruist. ’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • ‘Westerse democratieën
  ‘Westerse democratieën kampen met een legitimiteitscrisis én een efficiëntiecrisis; dat wijst op storm!’ (uit: Tegen verkiezingen – David van Reybrouck)
 • sturen
  ‘Sturen op gedrag kan wél; lees hoofdstuk vier van Reflectie & governance.’
 • code
  Vrij naar de Commissie Halsema (2013): ‘Een code omarmen zal de crimineel in de organisatie echt niet ontmaskeren, maar het voorkomt wel een drift to failure.’
 • RRR
  ‘Richting, Ruimte, Ruggensteun’ geeft houvast voor de aansturing van een succesvolle organisatie.’
 • heldere kaders
  In 2002 schreef de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling al dat heldere kaders ‘bevrijdend’ kunnen zijn in organisaties en gemeenschappen. Zij waren hun tijd ver vooruit.

Permanent leren, ook in de boardroom

10 juni 2016

Aan de vooravond van een zomer met topsport en vlak na de 'ontdekking' van het talent van Max Verstappen, kan je de vraag stellen: 'Waarin onderscheidt zich nu excellentie?' Ik denk vooral in inzet en een attitude van altijd willen verbeteren. Dat vraagt als individu een bepaalde discipline en als groep betekent het dat je deze waarden wilt delen. In een sportploeg is het not done dat de ene speler tot in de finesse zijn acteren analyseert, zoals Louis van Gaal zijn spelers videobanden meegeeft over de laatste wedstrijd, en de andere speler niet leert van het verleden. Ook Max Verstappen kijkt zijn laatste race terug op beeldmateriaal.

Hoe zou dat kunnen werken in de Governance? Een black box installeren zoals in het vliegtuig, of recent aangekondigd ook in de operatiekamer van het AMC (lees artikel in FD). Het kan ook eenvoudiger door elke vergadering van bestuur of RvT af te sluiten met een serieus moment van evaluatie. Je kan ook elke vergadering beginnen met de vraag: 'Wil iemand nog iets kwijt over de afgelopen periode?' Stil staan bij je eigen functioneren kost tijd en moeite en dat is best moeilijk voor mensen met een drukke baan. Net als slow cooking: het resultaat wordt er meestal beter van!

 

Afdrukken