• Kernwaarden
  ‘Niet de kernwaarden van de organisatie, maar de deugd, zeggen iets over ons gedrag.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • burgerparticipatie
  Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (2014) over burgerparticipatie: ‘Hoe kunnen burgers weer eigenaar worden van hun eigen problemen?’
 • reflecteren
  ‘Reflecteren is zo normaal als het rijden met een autogordel; want je kan ook zomaar aangereden worden.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • begrijpen
  ‘Doe niets wat je niet begrijpt!’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • groepsdenken
  ‘Groepsdenken wordt effectief verminderd door diversiteit in de groep.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • de top
  ‘Als de top het gewenste gedrag wil ‘voorleven, dan zal die top constant moeten reflecteren of zij de goede dingen doet en de dingen goed doet.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • frictie
  ‘Accepteer dat er altijd frictie is, die alle plannen doorkruist. ’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
 • ‘Westerse democratieën
  ‘Westerse democratieën kampen met een legitimiteitscrisis én een efficiëntiecrisis; dat wijst op storm!’ (uit: Tegen verkiezingen – David van Reybrouck)
 • sturen
  ‘Sturen op gedrag kan wél; lees hoofdstuk vier van Reflectie & governance.’
 • code
  Vrij naar de Commissie Halsema (2013): ‘Een code omarmen zal de crimineel in de organisatie echt niet ontmaskeren, maar het voorkomt wel een drift to failure.’
 • RRR
  ‘Richting, Ruimte, Ruggensteun’ geeft houvast voor de aansturing van een succesvolle organisatie.’
 • heldere kaders
  In 2002 schreef de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling al dat heldere kaders ‘bevrijdend’ kunnen zijn in organisaties en gemeenschappen. Zij waren hun tijd ver vooruit.

Blauw Overige artikelen

Over de kleur blauw

Blauw

4 Augustus 2008 ; http://www.tenderfeelings.be/index.php/hilda/blauw

 
Blauw is de kleur van waarheid, helderheid, waardigheid, status en macht. Maar ook de kleur van oneindigheid, de hemel, ruimte, reizen, geestelijke liefde, meditatie en eeuwigheid. De kleur van goddelijkheid en onschuld. De kleur van de hemel, kleur van trouw; Mariakleur (melancholie, oprechtheid). De kleur van de verdieping op geestelijk gebied en de kleur van hoop en rust. Blauw is een koele, rustige en neutrale kleur. Het werkt kalmerend en verzachtend.

Het opent de geest voor intuïtie, het is de kleur van sprookjes en fabels. In alle tijden en alle culturen is de blauwe hemel de verblijfplaats van de goden en de godinnen. In de klassieke oudheid was blauw de kleur van de oppergod en dus een bovenaardse kleur. Later werd dit dan de kleur van de adel, omdat iedereen vond dat deze verheven waren boven het gewone volk. Vroeger dacht men dat blauw ook de kracht had om kwade machten te verdrijven, daarom werden de deuren en de luiken van de huizen vaak helblauw geverfd. Nu nog zie je in Zuid-Europa nog veel blauw aan de huizen, maar dit is om de vliegen buiten te houden, want deze diertjes houden echt niet van blauw. Nachtblauw is het meest donkerst denkbare blauw. Het is het geheimzinnigste van alle kleuren, het is daarom de kleur van pure romantiek, maar ook van de dood.

Donkerblauw is een prima kleur voor uniformen van gezagsdragers en voor maatpakken van de zakenman, omdat deze kleur een serieuze en afstandelijke sfeer oproept. Blauw wordt over de hele wereld gebruikt als kleur voor openbare mededelingen, pictogrammen en verkeersborden. Wit op blauw is de allerbeste combinatie voor teksten en mededelingen die op afstand gelezen moeten kunnen worden. Binnen religie betekent de kleur blauw strijd in de hemelse gewesten; de Heilige Geest, levend water en kracht (geestelijke). Bij de seizoenen geeft blauw het begin van de winter (januari) aan. Louwmaand. Buiten heerst de winterkou; de natuur is verstard, de dieren houden hun winterslaap. De mens zoekt beschutting tegen de kou in de natuur. Alleen degenen die hard en sterk zijn durven de kou te trotseren om hoe dan ook hun doel te bereiken. Met zwakkeren kan geen rekening worden gehouden; het is ieder voor zich. Spaarzaamheid met de voorraden is noodzakelijk, als men de winter door wil komen. Men leeft voorzichtig en neemt het zekere voor het onzekere.

Emoties en eigenschappen die geassocieerd worden met (evenwichtig) blauw zijn: wilskracht, idealen, geloof en vertrouwen in intuïtief inzicht, een verkoelende en verruimende sfeer die inspiratie, rust en vrede geeft en werkt tegen sleur. Blauw bevordert de communicatie en zelfexpressie. Het verruimen van de blik, stimulering van gevoel voor kunst en muziek. Indien blauw overactief is, dan leidt dit tot dogma's, arrogantie, zelfgenoegzaamheid, negativiteit en egocentrisme. Te weinig blauw leidt tot koppigheid en angst voor verandering, hetgeen kan leiden tot terugtrekking uit de wereld, angst, verlegenheid en onbetrouwbaarheid. Wie blauw als favoriete kleur heeft, blijft meestal kalm en nuchter. Hij/zij heeft een vreedzaam karakter, een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid, is trouw, eerlijk, verstandig en hardwerkend

 
Met dank aan de auteur, want ook al zijn alle kleuren mooi, dit vind ik wel prachtig Blauw 

Theo Stubbé

Afdrukken