‘Niet de kernwaarden van de organisatie, maar de deugd, zeggen iets over ons gedrag.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (2014) over burgerparticipatie: ‘Hoe kunnen burgers weer eigenaar worden van hun eigen problemen?’
‘Reflecteren is zo normaal als het rijden met een autogordel; want je kan ook zomaar aangereden worden.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
‘Doe niets wat je niet begrijpt!’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
‘Groepsdenken wordt effectief verminderd door diversiteit in de groep.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
‘Als de top het gewenste gedrag wil ‘voorleven, dan zal die top constant moeten reflecteren of zij de goede dingen doet en de dingen goed doet.’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
‘Accepteer dat er altijd frictie is, die alle plannen doorkruist. ’ (uit: Reflectie & governance - Stubbé)
‘Westerse democratieën kampen met een legitimiteitscrisis én een efficiëntiecrisis; dat wijst op storm!’ (uit: Tegen verkiezingen – David van Reybrouck)
‘Sturen op gedrag kan wél; lees hoofdstuk vier van Reflectie & governance.’
Vrij naar de Commissie Halsema (2013): ‘Een code omarmen zal de crimineel in de organisatie echt niet ontmaskeren, maar het voorkomt wel een drift to failure.’
‘Richting, Ruimte, Ruggensteun’ geeft houvast voor de aansturing van een succesvolle organisatie.’
In 2002 schreef de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling al dat heldere kaders ‘bevrijdend’ kunnen zijn in organisaties en gemeenschappen. Zij waren hun tijd ver vooruit.
Previous
Next

Theo voorstellen

image

mr. Th.P.M. (Theo) Stubbé

Enige jaren geleden werd ik voorgesteld met de woorden ‘meestal zoeken adviseurs een carrière in het management van het bedrijfsleven, maar Theo heeft het omgekeerde gedaan’. Wellicht is deze introductie het meest kenmerkend voor mijn stijl van adviseren. Ik heb commerciële management ervaring opgedaan bij DSM en bij Norit, het laatste in het directieteam. De commerciële ervaringen betrof het gehele palet van inkoop, verkoop, marketing en business development. Ik heb ervaring in leidinggeven, in commerce en in strategische vraagstukken.

In 2003 ben ik bij Quintis begonnen, een adviesbureau in wonen, welzijn en zorg. Ik heb – enigszins tot mijn verbazing – gezien dat het niet voor iedereen is weggelegd om succesvol te adviseren bij Maatschappelijke Ondernemingen. Ik heb in die jaren vele adviesopdrachten uitgevoerd met als kenmerk dat het organisatie ontwikkelingen betrof, strategisch en tactisch. De grootste ontwikkelingen vonden plaats in fusieprojecten. Mijn visie en ervaringen met fusies heb ik neer laten slaan in Het Fusieboek (2010; gratis downloaden) en in het boek Droomfusie (2012).

In 2010 ben ik voor mijzelf begonnen onder de naam Blauw BV. Het is heerlijk om te ondernemen en de keuzes te maken waar je voor 100% achter staat. Ik koester mijn uitgebreide netwerk om te sparren en innovaties komen vanzelf, als je nieuwsgierig bent. Zo heb ik in november 2014 mijn derde boek gepubliceerd: ‘Reflectie & Governance‘. Vanuit mijn vele opdrachten met bestuurders en toezichthouders verwoord ik hoe bepalend houding en gedrag is naast diverse regels en procedures. Ik verbind mijn ervaringen in het bedrijfsleven aan de vele vraagstukken (zoals governance) in de semipublieke sector.

In 2021 heb ik mijn 3e opdracht als interim bestuurder afgerond, ditmaal als bestuurder van een middelgrote corporatie, die midden in een fusieproces zat. Alle drie heb ik met succes afgerond. Voor de derde keer heb ik gehoord dat mijn stijl van werken en mijn (diverse) werkervaring een goede combinatie is voor de verbinding met de organisatie en de gewenste daadkracht voor de opdracht. Hierbij acteer ik transparant voor management en toezicht, met focus op het afronden van de opdracht en het goed inwerken van mijn opvolger.

 

Mijn klanten hebben de volgende uitspraken over mij gedaan:

• Is betrouwbaar; met hem kan je met je ogen dicht doorrijden

• Luistert goed, zodat je weet dat hij ons begrijpt

• Kan met alle lagen in de organisatie schakelen (van commissaris tot medewerkers & klanten)

• Schroomt niet om de dingen te benoemen; hierdoor worden de zaken helder

• Ik zou niet zoveel geduld hebben gehad; daardoor is de opdracht een succes geworden

• Veranderen is duidelijk zijn passie

Menig klant vindt het een pré dat ik projecten uitgevoerd heb bij corporaties, zorgorganisaties, welzijn én gemeenten. Ik begrijp de context/taal van de verschillende branches die zozeer moeten samenwerken.


Klik hier voor mijn CV.