Nieuwsbrief – 31 oktober 2014

Na ruim een jaar voorbereiding begonnen in juni 2014 de openbare verhoren van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties en op 30 oktober 2014 kwam de rapportage: 1250 pagina’s. De media staan vol van met overzichten; zo schrijft het FD een lovend commentaar. Ik beperk mij in deze nieuwsbrief tot enige saillante punten uit het hoofdrapport. 

De commissie heeft precies gedaan waar ik bang voor was, namelijk constateren dat iedereen (grote) fouten heeft gemaakt en daarna alleen aanbevelingen opstellen voor de corporatiesector. Waarom geen aanbevelingen over de banken, ministers en de Tweede Kamer? De causaliteit in het rapport is soms ver te zoeken. 

Wat een goede indruk maakt is de grondigheid van de beschrijvingen, in klare taal. Verder doet het mij deugd dat de commissie wel 124 keer het woord ‘gedrag / gedragingen’ heeft gebruikt in het hoofdrapport, want met nieuwe regels win je alleen de vorige oorlog. Het is nog niet veel op de 109.707 woorden, maar toch! Lees verder in deze nieuwsbrief.

De nieuwsbrief bevat ook een voorpublicatie van mijn nieuwe boek ‘Reflectie & Governance’ dat op 7 november online op mijn website staat.