2 juni 2014

Op 4 juni 2014 beginnen de openbare verhoren van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties. Ik voorspel een golfvloed van maatschappelijk verontwaardiging en veel ontluisterende TV momenten.

Het gaat in deze niet alleen over de affaires en niet alleen over de volkshuisvesting. Het gaat over de maatschappelijke verontwaardiging van veel te hoge salarissen bij semipublieke organisaties, het gaat over fusies die leiden tot moloch grote onderwijs organisaties, het gaat over giga bonussen van banken, het gaat over pyjama dagen bij zorghuizen en boosheid over onredelijke bezuinigingen op intramurale bezetting van hulpbehoevende ouderen etc.

Uit de voorgaande Parlementaire Enquêtes is helaas geen enkele lering getrokken, zodat ik voorspel dat het eindrapport van deze commissie ook geen verbeteringen oplevert. Echter, er zijn lichtpuntjes in de vele publicaties van de laatste tijd over Governance in het algemeen en bij Maatschappelijke Ondernemingen  in het bijzonder.

Via deze link komt u bij een memo van 3 pagina’s die een trendanalyse beschrijft van 5 publicaties vanaf sept. 2013 tot en met mei 2014. In deze memo kunt u zowel doorklikken naar de originele rapporten, als naar de samenvattingen die ik heb gemaakt. Zo kunt u scrollen naar afzonderlijke interesses, dan wel het geheel van de 5 rapporten tot u nemen.